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ホタテガイの中国向け輸出拡大と国内産地への影響等に関する考察
https://doi.org/10.34444/00000004
https://doi.org/10.34444/00000004714cbcf0-e52f-40e7-bb45-b548709c01cb
名前 / ファイル | ライセンス | アクション |
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191227_sk31_02.pdf (806.7 kB)
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Copyright © 農林水産省 農林水産政策研究所
Policy Research Institute, Ministry of Agriculture, Forestry and Fisheries, Japan |
Item type | 学術雑誌論文 / Journal Article(1) | |||||
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公開日 | 2020-03-10 | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | ホタテガイの中国向け輸出拡大と国内産地への影響等に関する考察 | |||||
言語 | ja | |||||
タイトル | ||||||
タイトル | Increased Scallop Exports to China and its Influence on the Domestic Production Center | |||||
言語 | en | |||||
言語 | ||||||
言語 | jpn | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | ホタテガイ | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 輸出 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 中国 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 両貝冷凍 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | ja | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | 産地価格 | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Scallops | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Export | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | China | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Frozen Whole Shell Scallops | |||||
キーワード | ||||||
言語 | en | |||||
主題Scheme | Other | |||||
主題 | Landing Prices | |||||
資源タイプ | ||||||
資源タイプ識別子 | http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 | |||||
資源タイプ | journal article | |||||
ID登録 | ||||||
ID登録 | 10.34444/00000004 | |||||
ID登録タイプ | JaLC | |||||
著者 |
河原, 昌一郎
× 河原, 昌一郎× 高橋, 祐一郎× 末永, 芳美 |
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抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | 日本産ホタテガイの中国向けの輸出は,2009年に1千トン程度であった輸出量が2015年には約5万3千トンとなり,近年になって急速に増加している。中国向けの輸出はそのほとんどが両貝冷凍という形態で行われているが,この形態は,原貝をそのまま冷凍した,いわば原材料の段階のものであるために付加価値が低い。 両貝冷凍の形態で中国に輸出された日本産ホタテガイは,レストラン等で高級食材として中国の国内需要に供されているほか,加工されて一部が米国に再輸出されている。 国内産地では,こうした中国向け輸出の拡大によって,従来は生産者,加工業者等の協議で決められていた産地価格が,卸売市場での加工業者等の入札によって決められるという方式も見られるようになった。 また,入札方式が行われるようになったことによって,中国バイヤーの意向が入札価格に反映されることとなり,国内需給以外の要因で産地価格が変動するとともに,日本の加工業者間での競争が激化し,その経営を圧迫するようになっている。 一方,ホタテガイの価格弾力性は比較的大きいことから,産地価格の上昇によって国内消費の減少を招いており,改めてホタテガイの販売戦略の再編が求められるようになっている。 |
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言語 | ja | |||||
抄録 | ||||||
内容記述タイプ | Abstract | |||||
内容記述 | In 2009, scallop exports from Japan to China were around 1,000 tons, but rapidly increased and reached approximately 53,000 tons in 2015. Although most exports to China were “Frozen Whole Shell Scallops,” which is frozen shellfish, it is considered a raw material and value added is low. “Frozen Whole Shell Scallops” are either offered as foodstuffs at restaurants in China or are processed and exported to the United States. At the domestic production center in Japan, landing prices were previously decided by agreements between producers and processors. However, on account of the increase in scallop exports to China, some wholesale markets chose a method that determines landing prices through the bids of processors. Through this bid method, the intentions of Chinese buyers are reflected in bidding prices, and prices fluctuate although domestic supply and demand does not have an impact. Competition among country processors intensifies and the management of country processors are under pressure. Regarding domestic consumption, rising domestic scallop prices, whose elasticity is relatively high, have led to a decrease in domestic consumption. In addition, the reorganization of the scallop sales strategy is needed. |
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言語 | en | |||||
書誌情報 |
ja : 農林水産政策研究 en : Journal of Agricultural Policy Research 号 31, p. 31-50, 発行日 2019-12-27 |
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出版者 | ||||||
出版者 | 農林水産省 農林水産政策研究所 | |||||
言語 | ja | |||||
ISSN | ||||||
収録物識別子タイプ | ISSN | |||||
収録物識別子 | 1346700X | |||||
書誌レコードID | ||||||
収録物識別子タイプ | NCID | |||||
収録物識別子 | AA11614280 | |||||
著者版フラグ | ||||||
出版タイプ | VoR | |||||
出版タイプResource | http://purl.org/coar/version/c_970fb48d4fbd8a85 |